1908
Oprichting
De geschiedenis van Feyenoord begon op 19 juni 1908, toen in café ‘De Vereeniging’, gevestigd op de hoek van de Persoonshaven en de Damstraat, door vijf jongemannen een club werd opgericht onder de naam ‘Wilhelmina’, vernoemd naar de buurtkerk. De vijf, G.D. van Leerdam, J. Bladel, C. van Baaren, G.A. Muller en L. den Hertog, waren allen van bescheiden komaf en daarmee pastte de oprichting van de club in een tweede generatie van voetbalclubs die kort na de eeuwwisseling werden opgericht en de overgang van voetbal van een elitesport naar een volkssport markeren.[1]
Afrikaanderplein
Als speellocatie werd het Afrikaanderplein geregeld, dat voor fl 2,50 per jaar van de gemeente werd gehuurd. Voor de doelen werd voor de som van fl 15,- aan hout gekocht, een bedrag dat gelijk stond aan twee weeklonen voor jonge arbeiders als de oprichters van Feyenoord.

Het Speelveld aan het Afrikaanderplein
Het Afrikaanderplein
Uitzicht op de eerste speellocatie van Feyenoord.
Het allereerste team
Het eerste elftal dat namens de club het veld betrad, in rode shirts met blauwe mauwen en witte broeken, bestond uit:

M.
Weber
(linksbuiten)
P.A. van Bennekum
(linksbinnen)
J. van
Ouwerkerk
(midvoor)
G.A.
Muller
(rechtsbinnen)
N.
Struijs
(rechtsbuiten)
G.D. van
Leerdam
(linkshalf)
P.
Broeijer
(spil)
A. van
Krimpen
(rechtshalf)
A.
Etze
(linksback)
B.
Noorland
(rechtsback)
C. van
Baaren
(doelman)
1909
Fusie en Naamsverandering
Als snel werd besloten om te fuseren met een andere onlangs opgerichte vereniging, genaamd Volharding. De naam Wilhelmina werd hierop ingeruild voor die van Hillesluisse Football Combinatie. Die naam werd door de bond echter afgewezen omdat het teveel zou lijken op die van de oudste club van het land, HFC (Haarlemsche Football Club). Hierop werd Celeritas als naam gekozen. Het tenue bestond uit een horizontaal gestreept geel-zwart shirt, een witte broek en zwarte kousen. [2]
1910
Promotie
In het seizoen 1909-1910 nam de jonge club voor het eerst deel aan een competitie, de 2e klasse van de Rotterdamse Voetbal Bond. Men werd in het debuutjaar al meteen verdienstelijk tweede, achter het reserve elftal van Neptunus. Celeritas werd naar aanleiding van dit resultaat geselecteerd voor promotie naar de 1e klasse RVB.

Celeritas in 1910
Celeritas in 1910
Staand: P.W. Levasier, C. van Baaren, W. van ’t Hof.
Knielend: P. Volk, G.A. Muller, G. Dubbeldam. Zittend: J. van Ouwerkerk,
W. van de Gevel, A. Groenendaal, C. Rijsdijk, P.A. van Bennekum.

1911
Competitie
Ook in het seizoen 1910-1911 wist Celeritas een tweede plaats te behalen, ditmaal in de 1e klasse RVB. Dat seizoen vond de eerste ontmoeting tussen Feyenoord en Sparta plaats. De wedstrijd eindigde in een klinkende 12-0 overwinning voor de jongens van Rotterdam-zuid. Geen slechte opmaat voor wat uit zou groeien tot de stadsderby van Rotterdam. Voor de eerlijkheid moet wel vermeld worden dat het ging om het vierde eltal van de Spartanen.
1912
Clubblad
Op 1 mei 1912 verschijnt voor het eerst een clubblad, onder redactie van C. Rietveld.
Promotie naar NVB
In het seizoen 1911-1912 wist Celeritas het eerste kampioenschap uit de prille clubgeschiedenis te behalen, door met overmacht de 1e Klasse RVB te winnen. Hiermee werd promotie afgedwongen naar de 3e klasse van de Nederlandse Voetbal Bond (NVB). Binnen 3 jaar was de club, die inmiddels al drie teams op de been bracht, zo het lokale niveau al ontgroeid.

P.A. van Bennekum
(linksbuiten)
C.
Rijswijk
(linksbinnen)
W. v.d.
Gevel
(midvoor)
J. van
Ouwerkerk
(rechtsbinnen)
W. van ‘t
Hof
(rechtsbuiten)
G. Dubbeldam
(linkshalf)
G.A. Muller
(spil)
C. Rietveld
(rechtshalf)
A. Groenendaal (linksback)
P.W. Levasier
(rechtsback)
J. Mooi
(doelman)
Naamsverandering naar Feijenoord

Er bleek al een Celeritas actief te zijn binnen de NVB, zodat een nieuwe naam moest worden gevonden. Tijdens een ledenvergadering op 5 mei 1912 kon worden gekozen tussen Mars, Het Zuiden en Feijenoord. De keuze viel op de laatste optie en voortaan ging de club door het leven als Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord. Met de nieuwe naam kwam ook het nu van Feyenoord bekende tenue, van een rood-wit shirt met een zwarte broek. Op 16 juli 1912 werd de club officieel door de NVB (de latere KNVB) geregistreerd: ‘Feijenoord te Rotterdam, Afrikaanderplein, speelterrein; kleedlokaal: Joubertstraat 65 Rotterdam.”

1913
3e Plaats Competitie
In het seizoen 1912-1913 eindigde Feijenoord op een verdienstelijke derde plaats in de 3e klasse NVB, achter SVV en Excelsior.
1914
3e Plaats Competitie
In het seizoen 1913-1914 eindigde Feijenoord wederom op de derde plaats in de 3e klasse NVB, ditmaal met maar twee punten achterstand op de kampioen Fortuna. De aanval was met 41 doelpunten in 12 wedstrijden de meest productieve van de competitie.

RVV Feijenoord 1913-1914
R.V.V. Feijenoord 1913-1914
V.l.n.r. Staand: J. v Ouwerkerk, C. Rietveld, P. Levasier, G.A. Muller,
J. Mooi, A. Groenendaal, G. Dubbelman en G. v. Leerdam. Zittend: P. Meulendijk,
J. Capelle, W. v/d Gevel, P. v. Bennekum en W. Koenen.

1915
2e Plaats Competitie
In het seizoen 1914-1915 eindigde Feijenoord op de tweede plaats in de 3e klasse NVB, achter Excelsior. In dat seizoen werd ook voor het eerst deelgenomen aan de het nationale bekertoernooi, maar daarin bleek NAC in de eerste ronde al te sterk.
1916
Kampioen 3e Klasse N.V.B.
In het seizoen 1915-1916 werd het team ongeslagen kampioen van de 3e klasse NVB en werd beloond met promotie naar de 2e klasse. In het nationale bekertoernooi bracht de club het tot de vierde ronde.
D.C.S
Het Afrikaanderplein was behalve voor Feyenoord ook de thuisbasis voor een kleine vereniging genaamd D.C.S., die over enkele goede spelers beschikte. Nadat eerder een kleine vereniging genaamd Crescendo zich bij Feijenoord had aangesloten, volgde op 23 september 1916 DCS dat voorbeeld. Het zou Feyenoord sportief geen windeieren leggen, DCS’ers zoals Kees Pijl, Jan Petterson en Adriaan Koonings zouden uitgroeien tot belangrijke krachten bij de doorstoot naar de top van het Nederlandse voetbal en ook spelers als Arie Moerman, Willem Visser, Harry van Esch en Arie Prause zouden hun waarde hebben.
1917
Promotie naar 1e Klasse N.V.B.
Dat de opmars van Feijenoord in het Nederlandse voetbal nu toch wel serieuze vorm begon aan te nemen, bleek uit het behalen van de halve finale van het nationale bekertoernooi in het seizoen 1916-1917. Feijenoord schakelde onder andere de roemruchte Haagse vereniging H.B.S. uit, die in 1915 en 1916 de finale van het toernooi nog had gehaald. In de competitie eindigde Feijenoord als vierde. Het was voor het eerst dat het team niet in de top 3 van de competitie waaraan het deelnam eindigde, maar het was genoeg om deel te mogen nemen aan promotiewedstrijden waarbij deelname aan de 1e Klasse B van de NVB op het spel stond. Feyenoord werd tweede van de vier deelnemers, maar dat bleek een academische kwestie aangezien uiteindelijk door de NVB werd besloten dat alle deelnemende teams aan de 1e Klasse B mochten deelnemen.
Kromme Zandweg
Omdat de accommodatie aan het Afrikaanderplein geen mogelijkheid bood om de sportieve groei en de stijgende aantal leden adequaat op te vangen, had de club plannen ontwikkeld om een nieuw speelterrein te betrekken aan de Kromme Zandweg. Op 26 augustus 1917 was het zover en werd met een wedstrijd tegen Be-Quick uit Deventer het nieuwe veld in gebruik genomen.

Kromme Zandweg
Openingswedstrijd Kromme Zandweg
Op de achtergrond zijn de tribune en de kantine te zien waarover de club met het
in gebruik nemen van de nieuwe accommodatie kwam te beschikken.

Kromme Zandweg
Kantine
Kromme Zandweg
Kromme Zandweg
Tribune
Kromme Zandweg
Hoogste Niveau
Er was destijds nog geen landelijke competitie, maar meerdere regionaal georganiseerde Eerste Klassen, waarvan de winnaars elkaar aan het eind van het seizoen in een kampioenscompetitie het landskampioenschap betwistten. Met andere woorden, Feijenoord had met de promotie naar de 1e Klasse B al in het zevende jaar dat deel werd genomen aan een competitie het hoogste niveau van het Nederlandse voetbal weten te bereiken. Een zeer indrukwekkende prestatie. Er zou echter een addertje onder het gras blijken te zitten.

 

                   —- Historisch Overzicht Kroniek 1918-1930

#01 Het cafe wordt ook wel ‘De Keijzer’ genoemd. De uitbater was Jac Keijzer.
#02 Volgens andere bronnen werd de fusienaam al direct H.F.C. Celeritas en klopt het verhaal van een naamsverandering in opdracht van de bond niet.
(Visited 2.923 times, 1 visits today)