Historisch overzicht

Feyenoord bestaat inmiddels al meer dan honderd jaar. Het is het zeker niet alleen maar hosanna geweest voor de supporters van de Stadionclub. De geschiedenis van Feyenoord is er duidelijk één met ups en downs. Periodes van succes werden afgewisseld met periodes van stagnatie en verval.

Oprichting en Groei (1908-1917)

Feyenoord werd opgericht in 1908, hoewel pas in 1912 (na het nodige geworstel met andere namen) werd gekozen voor die naam, destijds nog met een ‘lange ij’ geschreven. De club speelde haar wedstrijden op het Afrikaanderplein en stootte al snel door tot de Nederlandse Voetbal Bond.
Artikelen over deze periode:
Feyenoord liep eerste topspits bijna mis
 

Eerste Kampioenschappen (1917-1930)

Na de verhuizing naar de Kromme Zandweg, zou de club begin jaren twintig de top van het Nederlandse voetbal weten te bereiken. Een team met spelers als spil Bertus Bul, de productieve spits Kees Pijl en verdediger Kees van Dijke, wist in 1924 en 1928 het landskampioenschap te winnen en in 1930 de beker.
Artikelen over deze periode:
• ---
 

Gouden jaren dertig (1930-1940)

Een team rond recordinternational Puck van Heel won kampioenschappen in 1936, ’38 en ’40. Andere grote namen waren keeper Adri van Male, middenvelders Bas en Jaap Paauwe en topscorer aller tijden Jaap Barendrecht. De bouw van De Kuip vormde de bekroning van deze succesperiode.
Artikelen over deze periode:
Puck van Heel: legende uit de jaren dertig
Richard Dombi: Feyenoords Hongaarse Wonderdokter
Feyenoords eerste toptransfer
 

Twintig magere jaren (1940-1960)

Een lange periode zonder aansprekende prestaties. Het lukte de club niet om uit de eigen gelederen een goed elftal te lichten. Na de invoering van het betaald voetbal in 1954 gebruikte het bestuur daarom de financiële kracht van de club om actief spelers van andere verenigingen naar De Kuip te halen.
Artikelen over deze periode:
Tinus Osterholt en het manco van de jaren 50
Verwijten over hard spel gewoon uitpraten
 

Gouden jaren zestig (1960-1968)

Dankzij een uitgekiend aankoopbeleid beleefde de club een nieuwe bloeiperiode. Een team met o.a. Coen Moulijn, Frans Bouwmeester, Gerard Kerkum, Cor Veldhoen, Cor van der Gijp, Hans Kraai en Eddy Pieters Graafland won met technisch verfijnd voetbal drie landstitels en twee KNVB-bekers.
Artikelen over deze periode:
Hall of Fame - Cor Veldhoen
Wedstrijden - Feyenoord – Real Madrid (EC 1)
Hoe Reinier Beertje werd
De getrokken les van 1965?
De omhaal van de Tank
 

Europese successen (1968-1974)

De grootste successen uit de historie van de club werden behaald door een team met sprekende namen als Wim van Hanegem, Rinus Israel, Ove Kindvall, Franz Hasil, Coen Moulijn en Wim Jansen. Onder leiding van Ernst Happel werden in 1970 Europacup en Wereldbeker gewonnen. In 1974 volgde de UEFA-Cup,
Artikelen over deze periode:
Ove Kindvall: Spits der Spitsen
1970: Feyenoord wint de Europacup
De clublegende die had kunnen zijn
Valse noot werd passend slotakkoord
Mislukte opvolger Kindvall schittert in UEFA-Cup
 

Verval (1974-1980)

Het lukte de club niet om goede vervangers aan te trekken voor spelers die vertrokken of stopten. Dieptepunt was de tiende plaats waarop Feyenoord in het seizoen 1977-1978 eindigde. Van het technisch verfijnde voetbal dat het team in de jaren zestig speelde was niets meer over. Werkvoetbal was het devies.
Artikelen over deze periode:
Hoe als coach respect af te dwingen en hoe niet
 

Tijdelijke opleving (1980-1984)

Een generatie jeugdspelers als Joop Hiele, Ben Wijnstekers, Sjaak Troost, Henk Duut en Peter Houtman brak door. Aangevuld met Ruud Gullit en Johan Cruijff won men in 1984 voor de derde keer in de clubgeschiedenis de dubbel. Het leek een nieuwe lente, maar bleek slecht een tijdelijke opleving.
Artikelen over deze periode:
1980: Feyenoord verslaat Ajax in bekerfinale
 

Duistere jaren tachtig (1984-1991)

De club raakte sportief en financieel het contact kwijt met concurrenten Ajax en PSV. Men grossierde in het aantrekken van spelers die ongeschikt waren voor de echte top. Het stadion bevond zich in verpauperde toestand, de toeschouwers bleven massaal weg. Dieptepunt was de HCS-periode.
Binnenkort meer over deze periode…
 

Wederopstanding (1991-1996)

Spelers als Ed de Goeij, John de Wolf, Henk Fraser en Peter Bosz vormden begin jaren ’90 een hecht team, dat op strijdlust en inzet vier bekers en een kampioenschap wist te veroveren. Jorien van den Herik redde, eerst als penningmeester en later als voorzitter de club van de financiële ondergang.
Artikelen over deze periode:
1993: De avond waarop Feyenoord kampioen werd
De slungelige topkeeper uit Gouda
Goal Henk Fraser luidde wederopstanding in
Wie het kleine niet eert…
 

Successen rond eeuwwisseling (1996-2002)

Nieuwe commerciële activiteiten verminderden de financiële achterstand op de concurrentie. Centrale verdediger Kees van Wonderen en middenvelder Paul Bosvelt waren de sleutelfiguren in de teams die rond de eeuwwisseling een kampioenschap en de UEFA-Cup wisten te winnen.
Artikelen over deze periode:
De wereldgoal en de kortsluiting
Het sprookje dat niet uitkwam
 

Een volle Kuip in magere tijden (2002-2018)

Voor het eerst sinds begin jaren zeventig zat De Kuip weer wekelijks vol. Waar voor hun geld kregen de fans echter niet. Na het vertrek van Jorien van de Herik zakte de club terug in wanbeleid. De periode werd getypeerd door een serie kleine en grote miskopen, het aanstellen van matige trainers en onwil om op een herhaaldelijk met met prijzen bekroonde jeugdopleiding te vertrouwen. Het eeuwfeest kon enige luister bij worden gezet met bekerwinst.
Artikelen over deze periode:
Het symbool van een falend jeugdbeleid
Het koopje reduceert de recordaankoop tot miskoop
 

Opleving onder Van Bronkhorst (2002-2018)

Onder leiding van Giovanni van Bronckhorst werden in vier jaar vijf prijzen gewonnen, met als hoogtepunt het eerste landskampioenschap in achttien jaar. Het team waarmee hij dat deed bestond uit slimme koopjes aangevuld met spelers uit de eigen jeugdopleiding.
Artikelen over deze periode:
• ---